Surowce do produkcji pasz
WYSŁODKI
Ze względu na ilość zawartej wody, wysłodki dzielimy na: mokre, prasowane i suszone. Większość gospodarstw coraz częściej odchodzi od stosowania mokrych wysłodków na rzecz suchych czy prasowanych. Wynika to z faktu, że konserwacja wysłodków mokrych wiązała się z dużym nakładem pracy, a przechowywanie stwarzało wiele trudności. Problemem również był dostęp do nich – tylko w okresie kampanii cukrowniczej.Alternatywą dla mokrych wysłodków stały się prasowane, czy suche z dodatkiem melasy (granulat, brykiet). O ile wysłodki suche możemy przechowywać nawet 18 tyg., to prasowane zaleca się skarmiać w ciągu tygodnia. Wysłodki prasowane warto stosować jako dodatek uzupełniający do kiszonek z traw i motylkowatych.
Melasowane wysłodki suche to prawdziwa „bomba” energetyczna, która jest dobrym komponentem dawki dla krów mlecznych, a także opasów. Melasa stanowi źródło energii dla bakterii bytujących w żwaczu. Poprawia to bilans białkowy, korzystnie wpływając na mikroflorę żwacza. Dodatkowo melasa poprawia smakowitość paszy co sprawia, że zwierzęta chętnie ją pobierają.
Zaletą suszonych wysłodków jest ich łatwe podawanie – bezpośrednio na stół paszowy, do TMR-u. Można także dodawać je do mieszanki treściwej. Również można moczyć wysłodki przez 8-12 godzin przed skarmieniem.
Ponadto zmniejszenie ilości zbóż na rzecz wysłodków suchych w mieszance treściwej może obniżyć ryzyko wystąpienia kwasicy żwacza u krów. Inna zaletą wysłodków suchych jest dobre ich przechowywanie, łatwość zadawania paszy oraz dostęp przez cały rok.
WYSŁODKI GRANULOWANE BURACZANE 8 MM
PARAMETERY:
1. | Białko | 8,00% |
2. | Zawartość popiołu | 3,5% nierozpuszczalnego w HCL |
3. | Wilgotność | 13,00% |
4. | Zawartość sacharozy | 2,00% |
WYSŁODKI MELASOWANE 6MM
PARAMETERY:
1. | Wilgotność | 12,30 % |
2. | Zawartość sacharozy | 19,10 % |
3. | Barwa | jasnobrązowa |
4. | Zapach | swoisty z zapachem karmelu |