Zobacz także


Surowce do produkcji pasz


WYSŁODKI
 
Ze względu na ilość zawartej wody, wysłodki dzielimy na: mokre, prasowane i suszone. Większość gospodarstw coraz częściej odchodzi od stosowania mokrych wysłodków na rzecz suchych czy prasowanych. Wynika to z faktu, że konserwacja wysłodków mokrych wiązała się z dużym nakładem pracy, a przechowywanie stwarzało wiele trudności. Problemem również był dostęp do nich  – tylko w okresie kampanii cukrowniczej.
 
Alternatywą dla mokrych wysłodków stały się prasowane, czy suche z dodatkiem melasy (granulat, brykiet). O ile wysłodki suche możemy przechowywać nawet 18 tyg., to prasowane zaleca się skarmiać w ciągu tygodnia. Wysłodki prasowane warto stosować jako dodatek uzupełniający do kiszonek z traw i motylkowatych.
 
Melasowane wysłodki suche to prawdziwa „bomba” energetyczna, która jest dobrym komponentem dawki dla krów mlecznych, a także opasów. Melasa stanowi źródło energii dla bakterii bytujących w żwaczu. Poprawia to bilans białkowy, korzystnie wpływając na mikroflorę żwacza. Dodatkowo melasa poprawia smakowitość paszy co sprawia, że zwierzęta chętnie ją pobierają.
 
 Zaletą suszonych wysłodków jest ich łatwe podawanie – bezpośrednio na stół paszowy, do TMR-u. Można także dodawać je do mieszanki treściwej. Również można moczyć wysłodki przez 8-12 godzin przed skarmieniem.
 
Ponadto zmniejszenie ilości zbóż na rzecz wysłodków suchych w mieszance treściwej może obniżyć ryzyko wystąpienia kwasicy żwacza u krów. Inna zaletą wysłodków suchych jest dobre ich przechowywanie, łatwość zadawania paszy oraz dostęp przez cały rok.
 
WYSŁODKI GRANULOWANE BURACZANE 8 MM
 
 
 
                                                 



PARAMETERY:
1. Białko   8,00%
2. Zawartość popiołu  3,5% nierozpuszczalnego w HCL
3. Wilgotność   13,00%
4. Zawartość sacharozy   2,00%
 

WYSŁODKI MELASOWANE 6MM
 
                          
 
 
 
 PARAMETERY:
1. Wilgotność  12,30 %
2. Zawartość sacharozy         19,10 %
3. Barwa jasnobrązowa
4. Zapach swoisty z zapachem karmelu
 

 

Skontaktuj się z nami!

Wszelkie prawa zastrzeżone AgroBand Janocha | Polityka prywatności i cookies
Ta strona używa COOKIES. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki.   akceptuje  polityka prywatności